Broskvičky
Breskvice

Oblíbené (nejen) chorvatské cukroví 

Těsto:

500 g polohrubé mouky

200 g moučkového cukru

1 vanilkový cukr

2 dl oleje

3 vejce

1 prášek do pečiva

kůra z citronu

podle potřeby mléko

 

Náplň:

400 g povidel nebo marmelády

100 g mletých ořechů (lze vynechat)

100 ml rumu nebo broskvového likéru

 

Na zdobení:

červené potravinářské barvivo

žluté potravinářské barvivo (lze vynechat)

cukr krupice

zelené lístky

 

Moučkový a vanilkový cukr umícháme s vejci, přidáme olej, mouku, prášek do pečiva a citronovou kůru. Vypracujeme hladké těsto a dáme ho na hodinu do ledničky. Z těsta tvoříme kuličky velikosti ořechu a klademe s rozestupem na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme dozlatova na 180 °C asi 15 minut.

Po vychladnutí vydlabeme nožíkem z rovné strany vnitřky upečených půlek broskviček. Vydlabané vnitřky rozdrobíme na malé kousky a smícháme s povidly či marmeládou, ořechy a rumem. Malou lžičkou naplníme půlky broskviček a slepíme vždy dvě naplněnou stranou k sobě.

Broskvičky namáčíme krátce (aby se nerozmočily) v misce s vodou a rozpuštěným žlutým barvivem a pak v misce s vodou a červeným barvivem a po chvíli obalíme v krupicovém cukru (aby se cukr nerozpustil).

Broskvičky můžeme přizdobit zelenými lístky tak, aby vyčnívaly z místa, kde jsou broskvičky slepené.

Kniha S chutí Chorvatska - chorvatská kuchařka

www.schutichorvatska.cz