Krůta s mlinci
Purica s mlincima

Krůta s mlinci je tradiční specialitou oblasti Hrvatsko zagorje (Chorvatské záhoří).

Podává se i při svátečních příležitostech, také o Vánocích, a to i v jiných oblastech.

Pro 6 osob:

celá krůta, případně stehna (asi 2,5 kg)

150 g sádla 

sůl

 

Mlinci:

350 g hladké mouky

200 ml teplé vody

půl lžičky soli

 

Krůtu očistíme, nasolíme, polejeme rozpuštěným vepřovým sádlem a dáme péct na 180–200 °C asi na dvě hodiny.

Do misky nasypeme mouku, přidáme vodu a sůl a ručně promícháme. Na pomoučeném vále vypracujeme těsto, které pak rozdělíme na 5 bochánků, a každý vyválíme válečkem na co nejtenčí placku.

Placky pečeme na plotně nebo na plechu v troubě vyhřáté na 180 °C asi 4 minuty do mírného zezlátnutí a do doby, kdy se začnou tvořit puchýřky. V polovině pečení můžeme placku obrátit.  

Upečené placky rozlámeme na větší kousky do kastrolu a přelejeme je vařící vodou. Necháme je nabobtnat asi 5 minut. Vodu pak slijeme, okapané mlince dáme do výpeku z krůty a promícháme.

Servírujeme porci krůty a mlinců, které ještě polejeme výpekem. 

Kniha S chutí Chorvatska - chorvatská kuchařka

www.schutichorvatska.cz