Krůta s mlinci
Purica s mlincima
Krůta s mlinci je tradiční specialitou oblasti Hrvatsko zagorje (Chorvatské záhoří).
Podává se i při svátečních příležitostech, také o Vánocích, a to i v jiných oblastech.

Pro 6 osob:
celá krůta, případně stehna (asi 2,5 kg)
150 g sádla
sůl
Mlinci:
350 g hladké mouky
200 ml teplé vody
půl lžičky soli
Krůtu očistíme, nasolíme, polejeme rozpuštěným vepřovým sádlem a dáme péct na 180–200 °C asi na dvě hodiny.
Do misky nasypeme mouku, přidáme vodu a sůl a ručně promícháme. Na pomoučeném vále vypracujeme těsto, které pak rozdělíme na 5 bochánků, a každý vyválíme válečkem na co nejtenčí placku.
Placky pečeme na plotně nebo na plechu v troubě vyhřáté na 180 °C asi 4 minuty do mírného zezlátnutí a do doby, kdy se začnou tvořit puchýřky. V polovině pečení můžeme placku obrátit.
Upečené placky rozlámeme na větší kousky do kastrolu a přelejeme je vařící vodou. Necháme je nabobtnat asi 5 minut. Vodu pak slijeme, okapané mlince dáme do výpeku z krůty a promícháme.
Servírujeme porci krůty a mlinců, které ještě polejeme výpekem.
Kniha S chutí Chorvatska - chorvatská kuchařka
