Trogirská květáková polévka

Trogirska juha od cvjetače

400 - 500 g květáku

4 polévkové lžíce oleje

1 polévková lžíce mouky

4 větší stroužky česneku

100 g pršutu

100 ml bílého vína

zelená petrželka

sůl

pepř

 

Opraný květák rozdělíme na růžičky a dáme vařit do osolené vroucí vody nebo zeleninového vývaru.  Vaříme asi 15 minut.

Z oleje a mouky připravíme zásmažku, vlejeme ji opatrně do polévky s květákem a dál vaříme.

Do polévky přidáme nadrobno nasekaný česnek a na kostičky nebo nudličky nakrájený pršut a ještě necháme chvíli vařit.

Před koncem vaření přidáme víno a pepř a ještě chvíli povaříme.

Posypeme nasekanou petrželkou.

Kniha S chutí Chorvatska - chorvatská kuchařka

www.schutichorvatska.cz