Trogirské rafioli

Trogirski rafioli

Těsto:

250 g hladké mouky

40 g krystalového cukru

75 g másla

3 žloutky 

1 lžíce rakije nebo rumu

troška mléka (dle potřeby)

1 vanilkový cukr

špetka soli

Náplň:

250 g mandlí

150 g krystalového cukru

40 g másla

3 bílky

vanilkový cukr 

kůra z citronu 

25 ml maraskina, příp. rakije nebo rumu 

Na dokončení:

trochu krystalového cukru

trocha maraskina nebo rakije

 

Mouku smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem a solí. Přidáme žloutky, změklé máslo, rakiji nebo rum a mléko. Vypracujeme těsto a necháme ho asi hodinu odpočinout. Polovinu mandlí spaříme, oloupeme a nameleme. Druhou polovinu mandlí i se slupkou lehce opražíme na pánvi a po vychladnutí umeleme. Z bílků ušleháme tuhý sníh. V míse smícháme pomleté mandle, cukr, vanilkový cukr a citronovou kůru. Přidáme změklé máslo, maraskino, sníh z bílků a promícháme.

Těsto vyválíme na slabý plát a vykrájíme kolečka (asi 10 cm v průměru). Doprostřed naklademe náplň, kolečka přeložíme napůl, kolem náplně těsto přitiskneme k sobě a okraje ještě přimáčkneme vidličkou.

Vyskládáme je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme na 130 °C asi 20 minut. Po upečení potřeme ještě zatepla horní stranu maraskinem a obalíme v krystalovém cukru.

Nejlépe chutnají asi dva dny uleželé.                      

 

Kniha S chutí Chorvatska - chorvatská kuchařka

www.schutichorvatska.cz